„Калиакра” – търсенето на решение продължава (ОБЗОР)
Как се стигна до проблемът и какво беше направено досега
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Калиакра
Снимка: bTV

Търсенето на решение по казуса „Калиакра” продължава.

Прокуратурата започва проверка на заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, която забрани строителство, земеделие и риболова в защитената зона.

До конфликта се стигна след като стана ясно, че на 21 юли екоминистерството е издало забранителната заповед, за да се избегнат финансови санкции от дело срещу изграждането на шест вятърни парка и голф комплекса „Трейшън клифс” в зоната на Калиакра, която е част от „Натура 2000”.

Нено Димов: Не забраняваме земеделието в Добруджа, спасихме перките и голфаЕкоминистърът твърди, че гражданите не са разбрали заповедта му

В замяна България се задължи да обяви зоната от Балчик до село Тюленово за защитена зона „Комплекс Калиакра”.

Тъкмо това решение доведе до протести на собственици на земи, въпреки че министър Нено Димов обяви, че те ще бъдат обезщетени.

След протестите забраната беше временно блокирана по разпореждане на премиера.

Калиакра
Снимка: bTV
Премиерът за „Калиакра”: Със сигурност ще се наложи да се плащаВчера Бойко Борисов разпореди да се спре забраната за всякакви дейности в защитената зона

Заради казуса „Калиакра” в късния следобед Бойко Борисов разговоря по телефона с еврокомисаря по екологията Кармену Вела и го покани да се запознае на място с мерките за опазване на защитените територии.

В съобщение от пресцентъра на правителството се казва още, че в разговора е било подчертано, че европейското законодателство за Натура 2000 не забранява икономически дейности, включително и земеделие.

Утре предстои нова среща по казуса „Калиакра” в София.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре