След броени дни официално започва сезонът в зимните ни курорти.

От Планинската спасителна служба към БЧК (ПСС) отново съветват туристите, които решат да отидат в планината, да тръгнат рано, да следят прогнозата, а при умора да не спират напълно.

Снимка: bTV

Използвайте слънцезащитен крем с много висок фактор – поне 50+, защото 15 е недостатъчен за планинските условия през зимата, съветват още спасителите.

На достъпна цена се продава и фолио, с което можете да се загърнете, когато сте спрели за почивка – то запазва телесната температура и предпазва от вятъра.

Препоръчително е да се пие топъл чай, който може да се съхранява в термос. Не пропускайте да вземете със себе си най-необходимите лекарства, превързочни материали и очила.

При загуба на чувствителност на различни части на тялото, разтривайте внимателно до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха.

Снимка: bTV

Приблизително 300 лева струва устройство, което може да спаси човек, затрупан от лавина.

А ако не очаквате обаждане, добре е да не работите с телефона, за да се пести батерията му.

При необходимост обаче, може да използвате мобилното приложение на ПСС (Android и iOS) за бърза и точна локация.

Снимка: bTV

През 2017 г. ПСС е помогнала на над 2560 души – повечето случаи са на ски пистите, а при 94 акции са спасени пострадали високо в планината. Смъртните случаи са осем.

Снимка: bTV

„Обикновено инцидентите са свързани с две неща: подценяване на планините и надценяване на собствените възможности“, казва директорът на ПСС Емил Нешев.

Спасителите призовават туристите за повече внимание и съдействие.