Как продължава животът в Копривщица, след като преди седмица градът се надигна срещу решението на общинските съветници да променят статута на града и да внесат корекции в новия устройствен план?

Първата пушка гръмна след заседанието, но хрониката на архитектурните страсти започва още през 2014 г. Тогава е създаден новият общ устройствен план за общината. Имало е и обществени обсъждания.

Докато след няколко тихи въстания не се стига до скандалното заседание, на което Общинският съвет в Копривщица гласува да се премахне статутът на града като резерват.

Действително, терминът „архитектурно-исторически резерват” не съществува в настоящото законодателство. Копривщица е определена като такъв с акт от 1971 г.

Арх. Стефан Беязов е автор на настоящия общ устройствен план на града и се чуди как така градът все още се определя с този остарял акт.

„Статутът в момента е никакъв. Не е сериозно един статут да се определя преди 46 г. с министерско постановление”, смята той.

Защо се стигна до тук? Основното – настояването на общинския съвет за отпадане на нанесената в плана охранителна зона.

Става въпрос за зона, която обхваща града и природния пояс около него. Според експерти именно това ограничение пречи на Копривщица да се превърне в Банско.

Повече гледайте довечера в поредицата bTV Репортерите.