Георги Белухов – бащата на момичето, насилено от бившия кмет на Стрелча – Иван Евстатиев, разказа пред bTV за нападението, как са намерили жертвата и как се чувства тя сега.

В първата част на емоционалното интервю, излъчена в сряда, той сподели, че дъщеря му се страхува от Евстатиев и у нея е настъпила коренна промяна.

Вижте втората част във видеото:

В нея Белухов сподели, че никога няма да прости случилото се с дъщеря му.

Момичето било на училище, после тръгнало на зъболекар и изчезнало за няколко часа. След като не я намерили по телефона, родителите ѝ се притеснили много. Сигнализирали в полицията. Казват, че чакането било мъчително, а прибирането ѝ у дома – страшно.

„Прибра се в ужасно състояние. Имаше повръщано от едната страна, защото може би като е лежала и е повърнала. Цялата коса беше в повръщано. По дрехите имаше също повръщано. И телефонът беше в повръщано. Устата ѝ беше надута и цялата в кръв. Цялата долна устна беше с голям оток. Под очите имаше големи синини“, разказа бащата.

Той твърди, че момичето било неадекватно, говорело несвързано, а после заспивало.

„Изпаднахме в шок. В самото начало си мислехме, че някъде тийнейджърите са се събирали и са се напили. Вече в болницата, след прегледа, разбрахме какво се е случило, но не знаехме кой го е извършил. След установяването на извършителя не можахме да повярваме, че този човек е направил това нещо“, сподели Белухов.

Момичето мълчало дълго. Минали часове, преди да признае какво се е случило в хотелската стая.

„Не споделяше нищо. Явно се е страхувала от него“, каза бащата.

Дъщеря му признала какво се е случило след серия разговори с психолози и следователи. Момичето си спомняло, че е разговаряло с Евстатиев за това как той ще ѝ помага и съдейства. „И след това – някакви откъслечни спомени има, после всичко ѝ се губи. Мисля, че нещо ѝ е сипал в сокчето – приспивателно“, каза Белухов.

Дъщеря му наистина се качила доброволно в стаята на Евстатиев, защото му споделила, че иска да кандидатства право, а той обещал да ѝ обясни. „Извикал я горе да ѝ обясни как стоят нещата, че има връзки, как ще я уреди. И то си е дете, поддало се е на това. От там вече изхода го знаете. Привежда я в безпомощно състояние и почва да се гаври с нея“.

Снимка: БГНЕС

Момичето останало няколко часа в хотелската стая. След това бившият кмет я качил в колата си и я оставил близо до дома ѝ.

„Не знам дали я е заплашвал, но ѝ е говорил, че има връзки насам-натам по институциите. Той постоянно парадира с неговите връзки и от това си правя извод, че това ѝ е действало като заплаха“, каза бащата.

Той добави, че момичето е знаело, че Евстатиев има оръжие, но не знае дали ѝ го е показвал или не. „Това ѝ въздейства като заплаха. Изобщо изпитва голям страх и паника от него“.

Според прокуратурата, травмите от насилие по момичето са безспорни. Защитата твърди, че в експертизите няма данни от посегателства. Георги казва, че дъщеря му не ходи по купони и не е имала контакти с момчета.

„Това е първият ѝ контакт. Доказаха, че е била девствена преди това. Изобщо... така я е покварил... и то точно той – един дядо, който трябва да пази децата, трябва да ги възпитава, а той се възползва“, коментира Белухов.

У дома се опитват да се държат спокойно с момичето, но то още е стресирано.

Самата жертва се чувства несигурна, отчаяна. Благодарение на родителите си и на психолозите се е възстановила, но малко. „Старае се да изглежда добре, да бъде усмихната, но вътре в себе си тя е в дълбока депресия“.

Снимка: bTV

Най-голямата болка на Белухов е, че детето му е променено завинаги.

Преди инцидента момичето било лъчезарно, радостно дете. „Усмивката ѝ беше винаги на лицето... След случката тя се промени коренно – не говори, не спи. Мисли си постоянно нещо, гледа в една точка“.

Семейството се страхува, че Иван Евстатиев ще избегне наказание за деянието си.

„Очакваме да получим справедливост по делото, защото това, което е извършил, не подлежи на прошка. Нито едно дете не е застраховано. Той му разби бъдещето, разби му абсолютно всякакви мечти“.

Евстатиев е общественик, политик, юрист, знае, че не бива да има работа с 16-годишно дете, осъзнавал е това и е знаел какви са последствията и какво върши. Той е високопоставен, а в същото време се чувства и безнаказан. Бил е убеден, че тя няма да проговори, каза бащата.

Той сподели, че в този тежък момент, го крепи единствено надеждата за възмездие.