Мислили ли сте някога, че Ози Озбърн има нещо общо с Димчо Дебелянов? Отговорът ще ви изуми – има.

Десислава Петрова е учител по литература, мениджър на рокбанда и е философ по образование. Измислила е своя методика на преподаване – винаги свързва поезията с музика.

„И за двете трябва да имаш специфични сетива. Както едно произведение не до всеки човек ще достигне по един и същи начин, така и с музиката, но рокът специално е и бунт, и свобода и според мен има много общо”, споделя тя.

Всеки има свой любим учител, който е оставил следа в живота му. В 32 училище това е Десислава. Тя говори с учениците си, прави дебати, развива мисленето им и най-важното – учи децата да се изразяват възможно най-добре.

Въпреки че е учител по литература, който е фен на рок музиката, но без музикално образование, Десислава поема и училищната рок група.

„Това се случи когато дойдох тук 2008 г. и реално тези ученици, които имаха рок банда, не им преподавах. Отидох с една колежка по музика на репетиция, защото съм фен на тази музика. И като ги видяхме, те с такъв ентусиазъм, с такъв хъс, цялото си свободно време отдаваха на това”, спомня си тя.

Тя става близка с момчетата, като един ден те й казват, че са решили да я направят свой мениджър.

В поредния час по литература на Десислава изучаването на Библията се случва под звуците на мюзикъла „Исус Христос Суперзвезда”.

„Това е за да видят как този мотив за историята на Исус може да се направи като рок опера. Много често, когато учим в 10 клас Хамлет им пускам „Хамлет” на Щурците. Като учим Дон Кихот им пускам „Дон Кихот” песента, за да видят как един литературен мотив може да се впише в рок музиката и то най-вече в българската. Това им дава широк поглед върху нещата”, смята Десислава.

Повече вижте във видеото: