Страната ни е домакин на 35-то световно първенство по парашутизъм. Състезанието започва днес при отлична организация на летището в монтанското село Ерден.

В надпреварата участват 280 парашутисти от над трийсет държави. 

Американката Шерил Стърнс е една от легендите в този спорт. Тя е двукратна абсолютна световна шампионка с над 21 хиляди скока, носителка на десетки медали от различни състезания, включително и от Световната купа в Казанлък през 1980 година. „Много е трудно да си на върха, защото може да имаш прекрасни скокове, но в един момент всичко да се обърка заради вятъра например, а ще продължавам да скачам, докато мога, защото обичам този спорт, в който се раждат и невероятни приятелства”, казва тя.

Надпреварата се провежда в две дисциплини – акробатика и приземяване в цел.

Този спорт е много скъп и без спонсори  и сериозна подкрепа от родните федерации успехът е невъзможен. Най-силните отбори в света са Китай и Русия. 21-годишният Тимур Хамитов е тазгодишен юношенски шампион на руската федерация.

България участва с 11 състезатели на световното първество, като женският ни отбор в момента е на пето място в световната ранглиста.