Неработеща аларма и блокирани изходи са сред причините за големия брой жертви на пожара в търговския център в Кемерово. Как стои положението с пожарната безопасност в моловете у нас, провери Теодора Трифонова.

Един от големите търговски центрове разполага с над 30 аварийни изхода, през които могат да се евакуират над 5000 души. Посетителите на мола признават, че не ги забелязват.

При възникване на пожар ще откриете аварийните изходи по това, че са обозначени в зелено. Аварийният коридор ви води към евакуационното стълбище. Оттам експертите съветват да не тичате по стълбището, за да не създадете хаос и паника и паника сред хората.

Напускането на сградата трябва да се случи за не повече от 15 минути.

Евакуацията ще започне от последния етаж, където са разположени детските центрове.

Служителите на самия център са обучени как да реагират в случай на пожар.

Автоматично трябва да се задейства пожарната аларма, охраната трябва да организира евакуацията по етажи.

При редовните си проверките в други, различни, търговски обекти от Пожарната се натъкват предимно на лошо поддържани аварийни изходи.

„Както и пропуски по отношение на част от пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожари. Предвид паниката, това може да доведе до сериозен край”, коментира Йото Василев от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

При пожар също така е важно да не се използват ескалаторите и асансьорите.

Вижте още във видеото: