При всяка по-дълга поредица от почивни дни, пътуването ни се превръща в кошмар заради задръствания. Според някои причината са постоянните ремонти по магистралите, според други – адекватни мерки от страна на пътна полиция. А според трети – личната култура на водачи.

Лъчезар решил да не пътува през изминалите празници, за да си спести нервите по магистралите. „Не може една сериозна магистрала да преминава в една лента в продължение на километри и не може там да няма един полицай”, каза той.

Пътна полиция покрива рисковите участъци, където се образуват тапи от автомобили. От МВР обясняват още, че постоянното присъствие на униформени по време на интензивен трафик е ключово в подпомагането на движението.

„Регулираме и подпомагаме трафика и в общи линии това движение дори и по-бавно, върви. Наистина инфраструктурата към момента предразполага възникването на затруднения на движението”, каза Валери Митов от „Пътна полиция”.

Пътните ремонти и липсваща инфраструктура са сред основните причини, които водят до задръствания, посочват експерти. А моделът, по който се строят магистрали у нас, е сгрешен. Трафикът в страната е основно от и към София показват анализите. От пътната агенция припомнят, че при ремонт на основни трасета, винаги предлагат обходни маршрути. 

Следващият месец пътната агенция пуска и приложение за мобилни телефони, което ще показва всички ремонти и обходни маршрути.