До месец ще са ясни критериите за подбор на доброволци за подготовката и организацията на българското европредседателство. Това съобщи пред bTV министър Лиляна Павлова.
Какви са изискванията пред младите хора провери Габриела Наплатанова.

Председателството от началото на 2018 г. е мащабна задача – трябват близо 300 допълнителни кадри.

Срещите в различни формати, в които България ще има водеща роля, са над 300. Затова ангажираните министерства са поискали подкрепления.

Такива ще бъдат пратени и в постоянното ни представителство в Брюксел. Те са с ранг аташе и вече са определени.

"Помолихме институциите да дадат каква е необходимостта от допълнителни експерти. Искането е за 260"”, обясни Деница Златева, бивш вицепремиер по европейското председателство.

Дипломатите, които ще придружават нашите държавници, ще са поне 60. 80 ще са придружителите за експертните срещи. С председателството ще бъдат ангажирани и 150 доброволци.

В следващите седмици с университетите и студентските съвети ще се набират доброволци за работа. Конкурсите ще са през юни, а обучението ще е факт до октомври.

Младежите ще имат ангажименти в информационните бюра на летището, в метрото и в сградата на председателството. Ще получат и сертификат.

Ще има символично заплащане и договор за ангажимент, поясни министър Павлова.

Кандидатите трябва да следват международни отношения, международни икономически отношения или европеистика и да владеят поне два основни езика.