Утре изтича срокът, в който министрите трябва да предоставят на премиера Огнян Герджиков докладите за наследството, което са получили от кабинета „Борисов 2”, със специален акцент върху обществените поръчки.

На 30 януари Герджиков постави двуседмичен срок с ангажимента порочните практики да отидат в прокуратурата. 4 дни по-късно здравният министър Илко Семерджиев първи представи доклада си за наследството и обяви, че ще отмени системата на пръстовите отпечатъци. 

„Никога в тая система не е имало такъв нормативен хаос. Не разбирам въобще за какви печалби може да се говори от предишния екип на министерството”, коментира Семерджиев.

В резултат на анализа в транспортното министерство са прекратени рамков договор с НКЖИ за около 100 милиона лева годишно и обществена поръчка за ремонт на подвижния състав на БДЖ за 137 милиона лева. Прекратена и доставка за гориво за 24 млн. лв. за 3 години напред.

МВР вече са внесли доклада си за проверката на обществените поръчки от последните две години.

В системата обаче най-голямо напрежение създава влязлата от 1 февруари в действие административна реформа. 

„Административната реформа създава напрежение - служители със средно образование взимат повече пари от тези, които са на улицата”, посочи министърът на вътрешните работи Пламен Узунов.

Проверката е приключила и в социалното ведомство. По думите на социалния министър Гълъб Донев в министерството няма сериозни нарушения в договорите за обществени поръчки.

Министерството на отбраната ще е готово с доклада в края на седмицата. Земеделското ведомство днес приключи с документа. В ресора на земеделския министър са и агенциите по горите и храните. След като служебният министър Христо Бозуков отстрани директора на фонд "Земеделие", вероятно промени ще се наложат и в агенциите.

В икономическото министерство резултатът ще бъде обявен тази седмица, но фрапантни нарушения не са открити.

Министърът на спорта Даниела Дашева обяви, че поводи за някакви съмнения в спортното министерство няма.

Документите от всички министерства ще бъдат събрани от инспектората на Министерския съвет и оттам в обобщен доклад ще отидат на бюрото на министър-председателя.