Празничната трапеза на баба Дека събира близо 20 души – деца, внуци и правнуци.

„Имам шестима внуци и петима правнуци и още двама напът, та седмина ще станат – казва 85-годишната баба Дека. – Сърцето ти е пълно! Щом всички са вкъщи, весело ти е, хубаво ти е. Аз живея за тях. Всички сме единни, всички се уважаваме едни други, това ни сплотява! Разбирателството най-вече“.

За дъщерята на баба Дека – Елена, и съпруга ѝ Георги тайната на здравото семейство е една – любов. Това е „смисълът на човешкия живот. Това е нещото, което те кара да се събуждаш сутрин“, казва Георги.

Вярват, че събирането на няколко поколения заедно е здравословно за всеки от семейството.

„От една страна човек е много по-реално стъпил на земята, защото можеш да наблюдаваш човешкия живот в много негови аспекти, в различни моменти, в различни възрасти. Всички проблеми, на когото и да е, се знаят, се виждат. Така че очакванията от живота са много по-реални. А това прави голяма част от проблемите да изчезнат“, казва Георги.

Винаги разчитат един на друг.

„В семейството трябва да има някой друг угаждач, в нашето семейство има твърде много угаждачи. Започвайки от баба Дека, минавайки през жена ми и през мен. Когато има угаждачи, които живеят за удоволствието на другия, нещата са по-лесни“, добавя той.

„Има хора, които си живеят в скоростната лента – някой гони кариера, учене на езици и всевъзможни мечти. Има и хора, които седят в бокса и сменят гумите. Ние сме малко от поддържащия екипаж с баба Дека“, шегува се Елена.

Още преди да сключат брак, тя и Георги мечтаят семейството им да е голямо. И се радват, че децата им следват техния пример. Най-голямата им дъщеря им очаква третото си дете.

„Баща ми винаги казва: „Колкото повече, толкова по-голям е шанса някой да стане човек – казва с усмивка Тиана Пресолска. – Баба Дека ги гледа изключително много, те я обожават. Даже помня, когато бяха по-малки децата, се е случвало да ходим на екскурзия в чужбина, на гости на приятели и на третия-четвъртия ден децата вече са тъжни! И плачат за баба Дека“.

На 8-годишния Андрей също му харесва къщата да е пълна. „Моето семейство е щастливо, добро, весело. Щом сме повече, можем да си играем повече заедно“, заключава той.

„Нашето семейство е нещо много специално. То е много голямо и е много интересно, разнообразно. Надявам се да има много семейства като нашето, защото е страхотно да живееш в такова семейство. И да имаш толкова много хора, на които да можеш да разчиташ“, казва Тиана.