Ще има ли правителство след изборите и в какъв състав ще е то? По тази тема дискутираха в студиото на „Лице в лице” по bTV социолозите Мира Радева и проф. Михаил Мирчев и журналистът Светла Петрова.

Според проф. Михаил Мирчев ГЕРБ ще направи кабинет с още два партньора, а не с един. По думите му има две формули - ГЕРБ, Веселин Марешки и Патриотите или ГЕРБ с ДПС и Веселин Марешки.

Според него мнозинство на ГЕРБ само с Патриотите  би било съвсем на ръба. На БСП би им било още по-трудно, защото с Патриотите ще имат само около 100 мандата.

“Бойко Борисов е човек на властта, заради властта се правят всякакви компромиси. Ще го обявят като грижа за нацията и стабилността на държавата”, категоричен беше Мирчев по повод уверенията на Борисов, че не би управлявал с ДПС.

Мирчев обаче прогнозира, че ако се направи кабинет, той ще оцелее до лятото, но за след това не е ясно. Според него формацията на Марешки се състои от „насипно количество хора с никакъв политически опит”. „Разбра се, че са негови роднини. Трябват 3-4 месеца, за да видим те адекватни ли са”, подчерта Мирчев.

Той зададе и въпроса дали Патриотите са единни. „Валери Симеонов се скара с Каракачанов. Много е мирен и тих напоследък Волен Сидеров. Утре ще истеризира и така нататък. Те са формация, която както изглежда единна и обединена, утре могат да станат орел, рак и щука. Това удобен партньор ли е ГЕРБ или БСП, попита той.

Според Светла Петрова ще се направи опит за кабинет, но той не би бил стабилен.

Може да стане правителство, но коалиция между ГЕРБ и Патриотите ще създава много повече проблеми на запад за България, отколкото на Изток и на Югоизток, коментира Светла Петрова. „Ние си ги знаем какви са Патриотите, но на Запад на тях се гледа като на националсоциалистическа радикална формация”, подчерта тя.

„Лъжепатриотите атакуват българската държавност, като атакуват българските закони и правата, които ни даде демокрацията”, посочи от своя страна Мира Радева.

Според Мира Радева по-разумният вариант би бил правителство на малцинството с плаваща подкрепа. „При всички случаи вариантът Патриоти с БСП в геополитически план като че ли е по-лесно смилаемо”, отбеляза тя.