Какъв ще е ефектът върху България от отстъпките на „Газпром“
За експертите предложенията на руския енергиен гигант не са изненадващи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
газпром
Снимка: bTV

До седем седмици България ще излезе с конкретна позиция по предложенията на „Газпром“ за по-ниска цена на газа и възможност за търговия с доставения от руснаците природен ресурс.

За експертите отстъпката на руския енергиен гигант не е изненадваща.

Европа показа своята сила. Русия започна да се съобразява с третия енергиен пакет, в частност либерализация на газовия пазар“, коментира енергийният експерт Атанас Тасев.

„Газпром“ обеща да не търси обезщетения за „Южен поток“Руският енергиен гигант заяви още, че ще промени някои ограничения в договора си с България

Очаква се формулата за ценообразуване на газа да бъде чувствително променена в полза на потребителите.

Бившият ни посланик в Москва Илиан Василев обаче подчертава, че бързи последствия от хода за отстъпка на „Газпром“ няма да има.

„Ако ние до 2022 г. нямаме желание да направим истинска конкуренция за доставката и да си отворим транзита, за да може във всички посоки да влиза и излиза газ, то тогава никакви условия на „Газпром“ няма да ни вълнуват“, казва той.

Българската енергетика след решението на „Газпром“ и бъдещето на големите проекти По тези теми дебатираха Теменужка Петкова от ГЕРБ, Жельо Бойчев от „БСП за България“, Искрен Веселинов от „Обединени патриоти" и Илиян Матеев от движение „Воля“

„Газпром“ сменя курса към краткатосрочната или т.нар. спотова търговия. Тя би лишила Русия от дългите междуправителствени споразумения, с които Москва упражнява влияние, казва Василев.

„Ако започнете да търгувате краткосрочно, политическото оръжие в газа вече изчезва. Но това не е притеснение на „Газпром“, а на Кремъл“, смята той.

Предложенията на „Газпром“ идват под заплахата от глоби за стотици милиони, в случай, че се докаже руски монопол на пазара.

Брюксел ще се произнесе по този казус най-рано на 5 май.

Вижте повече във видеото:

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре