Какъв е бил спортът в древността по нашите земи? Отговорът за първи път дават учените от Националния археологически музей.

Дисциплините са били разнообразни. Сред тях – мятане на копие, борба, дълъг скок, но боксът е бил най-зрелищният и рисков спорт.

Снимка: Ладислав Цветков
„Едно много интересно известие на този Иян от 1200 г. сл. Хр., който описва една сценка на финал и победителят победил, но преди това противникът му избил зъбите. Победителят ги глътнал зъбите, само за да не проличи, че е наранен… само и само да издържи и накрая да победи”, обясни доц. д-р Людмил Вагалински.
Снимка: Ладислав Цветков
За да победят в състезания, някои спортисти прибягвали до подкупи или до употребата на допинг.

„Имат и разни растения, които ги сместват по различен начин, т.е. всеки си има треньор, както и сега, и се опитват да го стимулират този човек да бъде по силен… има нещо като допинг, но не са развити като сега”, допълни доц. Вагалински.

Снимка: Ладислав Цветков
Ако искате да научите повече за надпреварите по хвърляне на диск, за бегачките спартанки или за тренировките на голите тракийски атлети, заповядайте от днес в "Националния археологически музей" на изложбата "Спортът в антична Тракия".

Снимка: Ладислав Цветков