Как ще се финансира сделката за ЧЕЗ?
Чешкият в. „Лидове новини” разследва произхода на парите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    7
Финансиране на сделката за ЧЕЗ
Снимка: btvnovinite.bg

Банките, които ще финансират „Инерком” за покупката на ЧЕЗ, са няколко. Детайли около финансирането на сделката публикува днес авторитетният чешки в. „Лидове новини”. Част от информацията е официална.

От „Инерком” отричат участието на офшорни компании във финансирането. От ЧЕЗ в Прага запазиха мълчание с аргумента, че „тази информация е чувствителна”.

„Лидове Новини”: Държавната банка за развитие участва в сделката за ЧЕЗДруги две от най-големите финансови институции у нас издали банкови гаранции

На въпроси на bTV от „Уникредит Булбанк” се позоваха на банковата тайна и не коментираха. От Първа инвестиционна банка отрекоха да са поемали ангажименти за финансиране на сделката. Още миналта седмица от Българската банка за развитие отрекоха, че ще финансират сделката. До момента не сме получили отговор имат ли намерение да рефинансират стар заем на ЧЕЗ, каквато информация се появи.

Финансиране на сделката за ЧЕЗ
Снимка: btvnovinite.bg

„Говорител на ЧЕЗ ни потвърди, че са имали писмо от Българската банка за развитие”, заяви пред bTV Веселин Вачков от „Лидове новини”. 

Разследването се базира на информация, получена в Надзорния съвет на ЧЕЗ, обясниха от изданието. Според нея, освен със собствени средства, „Инерком” ще финансира сделката с банкови кредити и заеми от две офшорни фирми. В една от тях съсобственик е руско-грузинският бизнесмен Паата Гамгонеишвили, който развива бизнес и у нас.

„Информацията е, че това са източниците на фирмата купувач. Дали в крайна сметка ще използват тези източници или други, не мога да ви кажа”, обясни Веселин Вачков. 

От „Инерком” отново отказаха подробности, тъй като „финансирането на сделката предстои да бъде приключено”.

От Комисията за енергийно и водно регулиране на този етап не могат да проверят сделката. Гарантират обаче, че продажбата няма да се финансира чрез сметките ни за ток.

„Заемът, който ще вземе г-жа Върбакова, няма да натовари българските граждани и няма да се плаща през цената на тока”, увери шефът на КЕВР Иван Иванов. 

Иван Иванов: Заемът на Гинка Върбакова няма да бъде платен през сметките за токКЕВР няма правомощия да проверява сделката за активите на ЧЕЗ преди финализирането ѝ

Решението за цената на тока от юли ще дойде след проверка дали дружествата са инвестирали толкова, колкото са обещали. 

По-рано днес бивш директор на ЧЕЗ у нас обясни, че дружеството решило да се изтегли от страната ни още през 2013 г., когато високите сметки за ток свалиха първия кабинет „Борисов”.  „В България ситуацията в енергийния сектор е доста трудна и не се учудвам, че големите играчи не искат или нямат апетит да инвестират”, каза Петър Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ в България. 

Бивш оперативен директор на ЧЕЗ в България: Големите играчи нямаха апетит да инвестиратЕнергийният сектор в България е в трудна ситуация, уточни Петр Баран

Според Баран няма институция в България, която може да спре сделката. „За да има една сделка, трябва да има продавач и купувач. ЧЕЗ не е виновен, че са се появили такива компании”, коментира той.  Единствената спирачка според Баран е, ако „Инерком” се откажат или изникне проблем с финансирането на сделката.

  • 0
    7
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре