В Европа има стотици потенциални терористи. Това са завърнали се от Сирия и Ирак бойци на "Ислямска държава", предупреждава Европол.

Организацията оценява броя им на 1500 до 1800 души, като голямата част от тях нямат възможности да организират терористични нападения.

Пред германски вестник представител на Европол е коментирал, че няма данни за системно влизане на ислямисти в Европа като бежанци.

Всеки, преминал нелегално границата на България, подлежи на проверка от службите. От началото на годината досега от страната ни са изведени 440 незаконно пребиваващи чужденци. За сравнение - за същия период точно 8223 мигранти са влезли в България.

Как се отсяват радикализираните ислямисти?

Само днес в София са задържани 62-ма мигранти. Всеки от тях трябва да премине през различни проверки на службите - кой е, откъде идва и къде отива и заплаха ли е за националната сигурност.

„С допълнителни въпроси, с проверовъчни въпроси във  връзка с факти, които са ни известни, които лицата не предполагат, че знаем. Има начини, които да бъдат установени, но част от методите на ДАНС не бих могъл да коментирам”, заяви Николай Николов, директор на Дирекция „Миграция” към МВР.

Мажд Алгафари превежда при разпитите на задържаните мигранти. Според него обаче в системата има пропуски.

Между 150 и 200 души нарушават българската граница на ден. От тях залавяме пряко сили 10%, всичко останало продължава към Германия. Дали Германия няма да се замисли всичките тези, които избягаха в Германия, а са регистрирани в България – дали няма да ни ги върне”, коментира Мажд Алгафари.

От Агенцията за бежанците успокояват, че не всеки бежанец, регистриран в България, може да бъде върнат - има срокове и процедури, които трябва да се спазват.

„Правят се проверки, ако отговарят на критериите - били са в България, поискали са закрила в България, тогава България дава положителен отговор на запитванията. Оттук нататък започва организирането на трансфера, в случаите, когато държавата не може да го организира трансфера, прехвърлянето на лицето към българия в рамките на този шестмесечен срок, отговорността преминава върху държавата членка, в която се намира чужденецът. Много често лицата се укриват”, обясни Даниел Инджиев, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците.

Основната грешка на Европа е слабата комуникация между отделните служби, смята специалистът по радикален ислям Алекс Алексиев.

„Тези служби не си ли говорят? Как е възможно това? Каква е тази Европа, в която един бежанец или мигрант, или ислямист му е разрешено да ходи, където си иска и никой не знае откъде идва, как идва и защо? Явно е, че системата не работи”.

И българските служби се оплакват от системата - Турция все още не приема мигрантите, които искаме да й върнем, защото незаконно са влезли у нас.

Поискахме справка от Министерството на вътрешните работи и от Агенцията за бежанците - колко са действително върнатите у нас мигранти - тези, които са поискали от страната ни закрила и онези, на които сме издали хуманитарен или бежански статут.

У нас са пристигнали едва 401 бежанци при малко над 6200 запитвания от държави-членки на Европейския съюз за връщане от началото на годината досега.