По-строги мерки за опазване на вековните гори у нас. В момента те са едва 4-5% от горския фонд, но пък са изключително важни за биологичното разнообразие, водите и забавянето на ерозията на почвата.

Изсичане за дърводобив - това е най-голямата заплаха пред старите гори у нас. В момента част от тях са извън защитените територии. Данните, събрани от природозащитната организация WWF показват, че у нас стари гори има на площ от 150 хиляди хектара, повечето от тях са се запазили в Стара планина, Западните Родопи и Средна гора.

За разлика от стопанисваните, вековните гори изглеждат хаотично. Има млади, стари дървета, мъртва дървесина, големи хралупи в стволовете. В експедицията в търсене на вековни дървета водещ е доц. Цветан Златанов от Института за гората на БАН, който през последното десетилетие е проучил над 20 хиляди хектара вековни гори в България.

Едно от проверените дървета се оказа на около 70 години, но точно до него се извисява столетник.

„Говорейки за стари гори, ние говорим за гори, които са 150-200-250 години. Тоест, 100 години там не е имало стопанска дейност. Въпросът е защо? Минали са през войни, през национални катастрофи, през икономически кризи и подем и са останали до днес и ще бъде жалко, ако точно днес ние нарушим тази хубава традиция да ги бъде”, каза доц. Цветан Златанов.

У нас 4-5% от горите са вековни, при средно 1% за Европа.

„Заради стопанисването и сечите в горите, изчезват редица видове като белогърбият кълвач, като трипръстият кълвач, като редица сови и прилепи, които всъщност могат да обитават само стари гори с хралупести дървета и с много мъртва дървесина”, обясни Александър Дунчев от WWF- България.

Старите дървета са единственият дом за около една трета от горските видове организми. Освен всичко останало горите ни предпазват от наводнения. Колкото по-стари са дърветата - толкова е по-сигурно.

Стара гора в добро състояние може да задържи 300 милилитра еднократен валеж, докато младата има 10 пъти по-малък капацитет да задържи водата. Министерството на земеделието трябва да определи зони за опазване на вековни гори, които ще бъдат около 10% от естествените гори в Натура 2000.