Преди няколко дни един от най-честите клиенти на посетена от екипа ни кръчма в софийското село Чибаовци отведнъж чупи рекорда на целия регион. Спрян е с колата, а пробата с дрегер показва над 4 промила. Боян Младенов и днес не вярва в цифрите.

„За килограмите ми, трябваше на носилка да ме влачат. Верно, пих тук 1 бира и 200 гр. водка”, обяснява мъжът.

Боян разказва, че до рекордния резултат се стигнало след като решил само да си премести колата. Според него, тя изминала 5 метра и бурканът светнал.

Резултат, подобен на този на Боян не е прецедент. От МВР обаче обясниха, че не разполагат със статистика. Според архивите през 2008 г. 25-годишен мъж от пазарджишко село е бил заловен зад волана с 8.15 промила алкохол.

В Хайредин пък преди 2 години са отчетени 6.09 промила. А според лекарите смъртната доза е над 5.5 промила.

По закон кръвна проба се взима най-много 40 минути след изследването с дрегер. В това време обикновено алкохолът се излъчва от организма.

„Но сме имали пациенти, хронично злоупотребяващи с алкохол, които на стойност 5.2 ходят и разговарят съвсем адекватно”, посочва д-р Петров от Токсикологичната клиника на ВМА.

Алкохолът обаче действа индивидуално при всеки организъм: „Една висока стойност, да речем 4 промила, съвсем грубо се равнява на литър, литър и половина твърд алкохол”.

Боян е категоричен: „Аз вода не мога да изпия толкова, ти...”.