Две седмици, след като bTV показа купон в килиите на пазарджишкия затвор, заснет с мобилен телефон, затворник съди администрацията. Причината –  бил наказан заради изтеклите в социалната мрежа клипове.

От клиповете стана ясно има ли дрога и алкохол в килиите, както и какъв е контролът върху лишените от свобода, докато изтърпяват наказанията си.

Нещо повече - освен, че притежават мобилни телефони, на които нямат право, затворниците демонстрират това и във "Фейсбук". При това открито провокират директора на затвора в директно обръщение при прякото излъчване.

Купонът се излъчваше във „Фейсбук” от килията в продължение на дни. Всичко се случва на профила на Петър Стоянов. Така се е кръстил човекът, който показва какъв е животът зад решетките. Няколко клипа за купона зад решетките се завъртяха между 11 и 14 март.

Шефът на затвора Веселин Коцев потвърди самоличността на затворниците. След материала ни, те бяха наказани с две седмици престой в карцера. Последствията от това решение – един от затворниците, Петър Стоянов, заведе дело срещу ръководството на затвора и поиска отмяна на наказанието си. В съда е трудно да се докаже, че зад решетките е имало мобилен телефон, въпреки записаните клипове, снимки и сърфирането в мрежата.

"Двама са наказани, единият не обжалва, явно той е виновният. Петър го познавам от много години, щом твърди, че не е виновен. Ответникът трябва да докаже, че има нарушение, аз в общи линии му вярвам”, заяви Валери Стоянов - адвокат на Петър Стоянов.

Кой държи телефона и кой е правил клипа се оказва от съществена важност за защитата, а също и кога точно затворниците са предавали пряко от затвора.

„Като цяло затворниците имат права, а ние - задължения. Много е трудно да се доказват нещата… намерена вещ – в момента той отказва да дава обяснения, после се явява друг лишен от свобода и казва вещта е моя. И на практика истинският виновник остава ненаказан”, обясни Веселин Коцев - директор на затвора на затвора в Пазарджик.

След законови промени от миналата година всеки затворник може да обжалва наказанията си пред административен съд. Лишените от свобода масово се възползват от тази възможност, а делата срещу наложените им наказания са се увеличили рязко.

„Лишеният от свобода може да твърди каквото и да било или да обжалва каквото си иска, а администрацията да докаже обратното на неговото твърдение, обясни Веселин Коцев.
- Тоест всеки път, когато наказвате затворник, водите един малък процес?
- Ами на практика така се оказва и за съжаление за в бъдеще ще се увеличават тези неща.

По данни на администрацията, всеки трети затворник в Пазарджик води дело – за битовите условия или за наказанията, наложени за провинения.

„Определени адвокати идват и сами си търсят лишени от свобода, които да подадат жалби, защото жалбите са им еднотипни, само трябва да сменят имената”, заяви директорът на затвора.

„Проблемът е в това, че могат да се направят хубави затвори, но няма държавна воля и няма политическа воля. Понеже в затворите лежат хора, които извършват дребни престъпления”, коментира адвокатът.

Статистиката показва, че двойно повече затворници успяват да осъдят държавата заради лоши битови условия в периода 2015 - 2014 г.  Обезщетенията им са в размер на 60 хил. лв., а от 2003 г. до 2016 г. държавата е изплатила близо половин милион лева заради лоши условия, нехуманно отношение и други нарушения в затворите след решения на съда в Страсбург.

„Господин Стоянов, кой ги вкарва тия телефони в затвора? Питайте началника, той ще ви каже… няма как, ние не ходим до магазина. Надзирателите ли, кой ? Питайте началника”, призова затворника Петър Стоянов.

Отговор кой е внесъл мобилните устройства няма, а пазарджишкият съд този път потвърди наказанието на затворника, поствал клипове от килията си.