В едно средногорско село всеки жител има „Фейсбук”, а това впечатли дори създателя на „Фейсбук” Марк Зукърбърг.

В Свежен всички важни новини се разпространяват чрез „Фейсбук”. Почти всеки жител на средногорското село има профил в социалната мрежа, дори 75-годишната Мария Тонева:

„На мен ми е добре, защото научавам много работи от него. Дори самият господин кметът, който е в селото - той в понеделник пуска какво се е случило, какви мероприятия ще се правят, къде ще ходим, къде ще празнуваме”, разказва Мария Тонева.

Използвайки „Фейсбук”, кметът споделя ежеседмично новини с цялата общност, а за онези, които нямат интернет, той принтира постовете си и ги окачва на стената пред сградата на кметството.

„Комуникацията е основното в нашия XXI век и не може да се затвориш в една черупка и да искаш нещо. Трябва хората да знаят ти какво предлагаш и хората с какво могат да помогнат.

Това увеличава и качеството на техния живот. Да седи една баба на 90 години и да разговаря с внучката си дали в Германия, дали в Канада, дали в София - това е удоволствие за тях”, каза кметът Христо Енков.

Как информира жителите на селото, кметът разказва и на важен гост. В края на февруари в България идва Декс Торик-Бартън - бившият говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и автор на речите на създателя на „Фейсбук” Марк Зукърбърг в продължение на 4 години, а в Свежен, Бартън попада съвсем случайно.

Декс-Торик Бартън остава толкова впечатлен, че веднага пише пост във „Фейсбук”.

"Тази година посещавам малки общности из Европа и Щатите, за да науча как са се развили през последното десетилетие.

Имах възможността да разговарям с кмета на село Свежен днес. Tова старо село е било населено от хиляди в миналото, но в крайна сметка днес там живеят по-малко от 200 души.

Хората от селото използват фейсбук група, за да споделят спомени и снимки, свързани с историята на селото, преди те да бъдат изгубени за бъдещите поколения.

Църквата на селото беше реновирана, благодарение на средства, събрани чрез „Фейсбук”, а миналата година по същия начин са закупени и коледни подаръци за жителите, които нямат семейство.

Това са невероятни истории за това как технологиите не разрушават традицията, а напротив - заздравяват я."

Постът му достига лично до основателя на социалната мрежа - Марк Зукърбърг.

"Това е страхотна история! Благодаря, че сподели!", пише Марк.

Собственикът на местната бакалия също става част от историческото посещение.

„Наистина не очаквах. Това, което и кметът ме помоли беше за дискретност. Защото Декс и неговите приятели не искаха да се вдига някакъв голям шум. Те просто искаха да видят, да покажат селото на Декс.

Той предполагам не е виждал кобилица. Обясних му кое за какво служи. Тоест той търсеше чистата автентичност”, спомня си Иво Тавитян.

Бартън дори пренощувал в Свежен.

„Той не е първият важен гост, който идва в Свежен и при нас. Освен това, той е много земен. Много естествен млад човек, който не си е придавал важности, за да ни притесни”, разказва Веселина Добрева.

Добили опит в посрещането на важни гости, свеженци очакват следващото посещение да бъде от самия Марк Зукърбърг.