Туроператорите очакват скок на руските туристи. Надеждите са за 30 процента повече през предстоящия сезон. Русия иска по-евтини визи и това вече е факт - страната ни ще издава безплатно визи за деца до 16 години.

В момента визата струва 35 евро и е едногодишна - дава възможност за много посещения у нас. Обмисля се възможността да има и 3 годишни визи за тези, които имат имоти в България. За деца до 6 години не се плаща.

България не може да намали тази цена, тъй като е тя е договорена между Европа и Русия, но можем да удължим периода - не за 1 година, а за 5.

Огромен брой руснаци точно сега се чудят къде да почиват и България се опитва да си върне позициите като туристическа дестинация.  „Обсъждахме вакума, който в момента  съществева в Русия - къде да настанят между 2,5 и 3 милиона туристи”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Оказва се обаче, че визите за децата са безплатни само ако те участват във фестивали у нас. Не и ако идват с родителите си. Руската страна не се отказва да търси варианти за по-евтини визи за всички свои граждани.

След резкия спад през последните години по Българското Черноморие, когато  руските туристи се пренасочиха към Турция, сега заради политическите спорове Русия-Турция българският туризъм очаква да си върне руснаците.

„Нямаме специализацията на големите турски вериги, предлагащи изключително сериозни и качествени олинклузиви, но пак казвам, благодарение на политическата ситуация ние можем да откъснем своя част от бизнеса и то сериозна”, каза хотелиерът Георги Мицов. Персоналът у нас говори руски - също плюс. Визите – минус.

„Руските туристи са няколко вида, първо са бабите и дядовците с децата и втората голяма група, това са организираните туристи”, поясни Тонко Фотев, почетен консул на Руската федерация в Бургас.

До дни ще заработи кол-център специално за руснаци, които да питат за всичко свързано с посещенията в България.

Очаква се и откриването на нови чартърни полети от Екатерининбург и Урал до Варна и Бургас.