С края на Великденския пост и настъпването на празника, дойдоха и дългите семейни трапези. Какво причиняваме на организма си с традиционното преяждане и как да се предпазим?

Близо 50 дни постни и ограничени храни. И изведнъж свръхзаряд от мазнини, протеини и въглехидрати, който изправя пред огромно предизвикателство организма. Количествата увеличават обема на свития от постите стомах и затрудняват обмяната на вещества.

„Мастите и въглехидратите се усвояват по-бързо и по-лесно, организмът ги складира като мазнини, защото е стресиран от дългото постене”, обяснява доц. Мария Атанасова от Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ „Св. Марина” във Варна.

Освен безобидния дискомфорт от преяждането, богатите софри обострят хронични заболявания.

Ако стриктно сте спазвали Великденския пост, организмът ви е свикнал с по-лека и по-лесносмилаема храна, така че дори няколко яйца или парче козунак са в състояние да доведат тялото ви до истински шок.

Специалистите по здравословно хранене и лекарите съветват да не се нахвърляме върху храната.

„Проблемът е, че за този отрицателен период от време имаме свръхконсумация на разнородни храни. Една огромна бомба от калории от разнороден характер”, каза Белчо Христов, диетолог и персонален треньор. 

Затова всичко зависи от разума и мярката, включително и с алкохола, който е допълнителен товар.

В дните след Великден едно яйце на ден е напълно достатъчно.