В България системата за закрила на деца все още се задейства, когато има изявен риск. Може да се развива, така че да стане за всички деца и за превенция – в много страни от Западна Европа проследяването на бременностите и педиатричната грижа е най-мощното средство за превенция на изоставянето. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV Весела Банова, психолог и бивш заместник-председател на Държавата агенция за закрила на детето.

Заедно с директора на „Закрила на детето“ в Агенцията социално подпомагане Емил Тодоров и Боряна Климентова от неправителствената организация „Надежда и домове за децата“ тя коментира случая на изоставеното в „Западен парк“ момиченце. Оказа се, че майката е на 18 години, вече има двегодишно дете и е разделена с бащата на изоставеното момиченце.

Ако тази жена случайно има проследени бременности, единствената система, която се е сблъсквала с нея, би била здарвеопазването. Изключително важно е в тези случаи да се направи всичко възможно бременностите на такива млади майки в трудно положение от очевидно изолирани общности да бъдат проследявани, за да може да се разговаря за детето, каза Банова.

Системата за закрила и в частност отделите за закрила на детето реагират в случаи, когато бъдат сигнализирани, а и в резултат на работата на терен, когато установят риск от изоставяне на дете, обясни Тодоров.

Снимка: Ладислав Цветков

Той посочи, че случаят на семейството на изоставеното бебе тепърва ще се проучва. Днес задачата е да се предприеме мярка за закрила на детето, която ще е настаняване в дом за медико-социални грижи от семеен тип и да се посети дома, където се отглежда другото дете, за да се види какви са условията и има ли рискови фактори около него.

Вижте във видеото как изглежда дом за деца от семеен тип:

Тодоров посочи и че през 2016 г. отделите за закрила на детето са работили по превенция на изоставянето в 4268 случая, като от тях успешно приключилите (т.е. не се е стигнало до изоставянето) са 2900.

Не е правилно дете да бъде разделено от семейна среда, търсим всички алтернативи и възможности то да бъде в семейна среда, но ако има риск за живота и сигурността му, тогава се налага, отчете Боряна Климентова.

„В този случай ще се установи дали е има риск за детето, ако майката бъде прегледана от психиатър и се установи, че във вземането на такова драматично решение не е намесен психичен проблем – посочи Банова. – Нямаме отговор за последните два случая (на изоставяне на деца, бел. ред.) дали няма измерението на психично страдание и някакъв тежък психичен проблем или някакво насилие над жената, или друг вид скрит тормоз, за да се стигне до подобно решение“.

Вижте повече във видеото:

Затварянето на домовете за деца е голяма крачка напред, но тя има отношение към грижата за вече изоставено дете, а не към причините, които карат една жена да изостави детето си, посочи още Банова.

Според мен при всички случаи е най-добре родители, които имат намерение да оставят децата си, да се обърнат към съответните социални служби, каза Тодоров.

В България има опит с проактивни и мобилни екипи, например в Шуменска област, които, знаейки вече, че някъде има 14- – 16-годишна майка, проактивно започват да я подкрепят и това е в конфликт с философията на изява на риска, т.е. трябва да се развие този тип работа, която не е след сигнал и изявен риск, каза Банова.

Според Тодоров има адекватна грижа за майките в риск, „колегите полагат усилие за подкрепа спрямо такива семейства, имаме изградено много добро сътрудничество с неправителствения сектор“, посочи той.

Вижте повече във видеото:

Защо зачестиха изоставянията на деца?