Вчера БСП внесе вот на недоверие към правителството, докато министър-председателят Бойко Борисов представяше в Европейския парламент в Страсбург приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Макар от ГЕРБ да вярват, че вотът няма да мине, те разкритикуваха момента на внасянето му.

Просто опозицията си върши работата, отговаряме на обществените очаквания – корупцията е един от най-големите проблеми в българското общество и няма как да очаквате да не поставяме тези проблеми. Имаме смелостта, поставяме тези въпроси и искаме съответните решения“, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV зам.-председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев.

Снимка: bTV

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков моментът не е избран случайно. Той припомни, че имаше заявки вотът да бъде внесен още преди Коледа, а за него се заговори преди два-три месеца. Прочетох мотивите вчера, не мисля, че и да беше внесен през октомври, нещо щеше да е различно, каза той.

Снимка: bTV

БСП атакува правителството по теми здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране, вкл. и контрабанда.

Помолен да даде конкретни примери, Бойчев отговори: „Ако трябва да поставим нещата в две плоскости, едното е начинът, по който се изразходват публичните средства. Нещо, за което трябва всички български граждани да са убедени, че става по законния и най-ефективния начин. Там са всички обществени поръчки. Санирането е емблематичен пример. И вие сте изнасяли много случаи, буквално в един квартал, идентични сгради – разлика в цените. Индикативните цени, с които започна програмата, се намаляваха два пъти. В момента се разходва огромен ресурс. Ако влезем в пътищата – нима не сте показвали вие и вашите зрители не са наясно какво е качеството на изпълнението? Нима има договор за магистрала, които е завършен, без да е актуализирана цената? То не бяха преовлажнени площи, тресавища, свлачища. Аз се замислям България дали не е едно блато, само че е блато на корупция, в което потъваме непрекъснато“.

Снимка: bTV

По думите му сградата на НДК е „събирателен образ на всичко това – по начина, по който се провежда една обществена поръчка, по начина как от 17 млн. се анексираха договорите и в крайна сметка стигнаха до 45 млн., никой не знае какъв е резултатът. Беше уволнен директорът. Той обясняваше, че има натиск от министъра да подписва договори... Колко примери да дам?“

Снимка: bTV

Мотивите за вота на недоверие, според Биков, „са написани в публицистичен стил, като статия на вестник – вътре се позовават на социологически проучвания, експресни, не се цитират нито агенциите, нито самите проучвания, но според тях 80% от българите смятат корупцията за най-голям проблем, което вероятно е така (...) Същите проучвания сочат, че ако утре има избори, БСП ще е втора политическа сила и не трябва да има предсрочни избори“. Биков посочи и че според него социологическите проучвания не са политически аргумент. Той изтъкна още, че в мотивите няма примери.

Снимка: bTV

Търсили са някакви мотиви, за да внесат вот, просто за да има вот – коментира депутатът от ГЕРБ. – Посочили са „Суджукгейт“, който, ако си спомняте, тръгна от един сигнал, който стигна до премира, премиерът го даде на прокуратурата. Това разкритие за „Суджукгейт“, тази велика афера, го направи министър-председателят, ние си го направихме. След което човекът подаде оставка от парламента, беше отстранен от всички постове в ГЕРБ и приключи този случай“.

„Г-н Биков много майсторски чете избирателно мотивите – контрира Бойчев. – Казва „Суджукгейт“, но в мотивите е казано нещо друго, което е най-притеснителното – там има цитирани изказвания за оказан натиск на тези хора, които са си позволили да извадят този пример на светло“.

Снимка: bTV

В здравеопазването правителството обслужва големите частни интереси за сметка на държавните и общинските болници, каза още Бойчев.

За изказването на премиера Бойко Борисов в Страсбург, че до три години ще се справим с корупцията Биков коментира, че тя едва ли ще е 0%, но се работи системно в тази посока.

Не сме в Шенген заради корупция, заяви Бойчев.

Не сме в Шенген, защото сме жертва на вътрешнополитическия живот на Холандия, обясни Биков.

Вижте целия разговор във видеото: