Брекзит няма да промени нищо за гражданите на страни от Европейския съюз, включително за българите, които живеят във Великобритания и имат работни визи и право на престой, коментира икономистът Владимир Каролев в предаването „Tази сутрин“ по bTV.

Нашите сънародници на Острова може да се разделят на две групи – високо- и нискоквалифицирани. Тесните специалисти се търсят навсякъде и Лондон няма да си отреже тази възможност, добави главният редактор на Bloomberg TV – България Димитър Вучев.

Що се отнася до нискоквалифицираните обаче, Великобритания има алтернативи, тъй като е бивша империя и може да внася хора от различни места по света. Пример за това е Пакистан, каза още той.

Каролев обаче добави и трета група – временно заетите. Те не трябва да се притесняват, че ще им затворят пазара, защото би било прекалено скъпо да се доведе пакистанец, например, за да работи два месеца на Острова. Временните работници ще продължат да идват от Източна Европа, но това ще става с визи и повече бумащини, добави икономистът.

Снимка: bTV

Според Каролев брекзит няма да е фатален за икономиката на Великобритания. Преговорният процес обаче ще е труден за британците, като основният проблем ще е в две области – нетната задлъжнялост на Лондон към ЕС и въпроса за работната ръка.

Брекзит е червена лампичка за Европа, смята Вучев. Промяна несъмнено ще има. От 2008 г. насам започнаха да се виждат проявленията на социалните проблеми, които имаме в Европа. Един от тях са социалните помощи. Във Великобритания данъчната ставка е изключително висока, за да може да се правят социални плащания. За да реши този проблем, Лондон може или да ограничи членството си в ЕС, или вътрешно да се направи кардинална промяна на подхода спрямо мигрантите. Второто, според мен, е по-трудният вариант, коментира той.

Вижте целия разговор във видеото: