След като държавата задели 30 млн. лв. за униформите в МВР, тези, които не са получили работни дрехи, ще бъдат компенсирани със задна дата. Защо в навечерието на полицейския протест панталонът на един квартален инспектор е английски, разказва Теодора Енчева.

За да ходи на работа, Оля, която е младши полицейски инспектор, е принудена да си купи униформа. Избира панталон, какъвто носи едно английско боби.

„Техните униформи струват 25 паунда, продават се свободно по сайтове, за да мога да си сменям дрехите все пак… Осем часа при 40 градуса в найлон, как може да издържите”, разказва Оля.

Според промяната на закона за МВР полицаи, които от 2011 до 2015 г. не са получили униформа, ще получат пари, но в рамките на лимита за съответната година.

„На мен лимитът ми е 400 лв., а зимната ми униформа струва 429 лв., как ще ни ги изплатят?”, пита се обаче Оля.

Заради непроведени или оспорени обществени поръчки, полицаите от години си купуват дрехи, които не са унифицирани по цвят и кройка. Фенерчета, колани и обувки също купуват от собствения си джоб и така сумата стига до 700 лв.

„Ангажиментът е да се осигури униформено облекло и служителите вече го получават”, коментира зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Въпреки обещаните дрехи обаче, полицаите отново ще излязат на протест на 5 юли за по-високи заплати.

Вижте и видеото: