Съкращения в администрацията в размер на 10% от капацитета й са залегнали в проекта на кабинета „Орешарски” за Бюджет 2014, който ще се стреми да бъде „фискално разумен”, по думите на вицепремиера Даниела Бобева.

Според информация на вестник „Труд” указание за съкращение на числеността на персонала с 10% е изпратено от финансовия министър Петър Чобанов до всички министерства, държавни агенции, комисии, до НОИ, здравната каса, обществените медии, администрацията на президента, Народното събрание и др. Според цитирани от изданието изчисления щатните бройки в администрацията трябва да намалеят с 11 000 на 1 януари догодина.

Коментарът на вицепремиера Даниела Бобева пред „Дарик” също беше в този дух: „Имаме едно увеличение на администрацията, така че при условията на едни по-свити рамки на бюджета, ако искаме да бъдем фискално разумни, ще налага съкращения".

Бобева разказа, че самата тя вече е преживяла „една вълна на съкращения” – в политическия й кабинет били съкратени трима от общо 13 служители.

„От създаването на този кабинет обсъждаме идеи за рационализиране на администрацията. Едва ли има български гражданин, който смята, че не трябва да се намалява администрацията. Намаляваме административната тежест, а това е свързано с административна реформа”, обясни Даниела Бобева.

Тя подчерта, че всяко правителство досега е приемало програма за свиване на администрацията, но когато е трябвало да я изпълни, се е отказвало.

Предишният опит за административни съкращения при управлението на кабинета „Орешарски” в края на август беше съпроводен с голям скандал в рамките на Министерството на здравеопазването. От ведомството тогава изпратиха писмо до всички управители на финансирани от него структури да изпратят конкретни предложения за намаляване на щатния състав с 10%, като от мерките щяха да бъдат засегнати работещите в спешната помощ, кръвните центрове и психиатричните болници.

След избухналия огромен скандал последва уточнението, че искането е за предложение за съкращение, което обаче засяга само администрацията на тези разпоредители. Според обяснението на Здравното министерство тогава оптимизацията се налага заради препоръка на Министерския съвет за съкращаване на администрацията до края на август.

Ако идеята бъде реализирана от кабинета „Орешарски”, това ще бъде най-мащабното съкращаване на администрация от 2006 г. насам, когато капацитетът й е намален с 12 430 души, сочат данните, цитирани от „Труд”. За сравнение изданието допълва, че при други по-сериозни вълни на съкращения чиновниците са намалели със 7845 души през 2009 г. и с още 4099 души през следващата 2010 г.

Централната администрация през 2012 г. достига 57 072 души на фона на 42 628 души година по-рано, припомня още „Труд”. Отделно през 2012 г. в МВР са работили 55 170 души.