Третият кабинет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов беше одобрен от Народното събрание и пое властта от служебния кабинет на Огнян Герджиков.

В парламента Борисов беше подкрепен от 133 гласа "за", 100 бяха против. Кабинетът получи почти същата подкрепа. Новото парламентарно мнозинство се състои от ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля”. Опозиция са БСП и ДПС.

В новото правителство освен познатите лица от предишни мандати на Борисов имаше и изненади – например Лиляна Павлова, която не оглави регионалното министерство, Вежди Рашидов няма да е в кабинета и голямото завръщане на политическата сцена на Цецка Цачева, която стана министър на правосъдието.

Снимка: Ладислав Цветков

Там той даде заявка за пълен мандат и посочи на кого разчита. 

„По волята на българския народ днес двете партии – ГЕРБ и Патриоти, поемаме отговорността за следващите четири години”, обяви лидерът на ГЕРБ. От думите му стана ясно, че с Патриотите различията са изгладени.

БСП и ДПС предрекоха, че кабинетът няма да изкара пълен мандат.

Това е правителство на подмяната, спрямо това, което обещахте. От красивите думи преди изборите не е останало почти нищо, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ДПС се възпротивиха и на коалицията, която според тях е с вкус на лицемерен национализъм.

От „Воля” обявиха, че подкрепят кабинета като цяло, но няма да му дадат 100 дни толеранс. За новите министри гласува и отцепникът от ДПС Ангел Исаев.

Бойко Борисов и предложените от него министри се заклеха в парламента, след като получиха подкрепата на повече от половината депутати.

Снимка: Ладислав Цветков

Вече премиер Борисов отново повтори тезата си, че това е варианта за управление, за да не се върви отново към предсрочни избори.

„Нито тщеславие нито радост има, но ако трябва да служим на държавата трябва да служим сега трябва, да го направим сега”, каза Бойко Борисов.   

Изпълнителната власт отвори нови места в парламента, близо 15 нови депутати влизат на освободените места. Очаква се място в парламента да освободи и Румяна Бъчварова, която почти сигурно ще е началник на политическия кабинет на Борисов. Овакантените места в парламентарните групи на ГЕРБ и Обединените патриоти вероятно ще бъдат заети например от певеца Калин Вельов и пиара на „Атака” Миглена Александрова.

Снимка: bTV

След клетвата в парламента Борисов и министрите му се отправиха към Министерския съвет, където се състоя официална церемония по приемането на властта от кабинета на служебния премиер Огнян Герджиков.

Герджиков поздрави лидера на ГЕРБ за големия успех – третият избор за министър-председател.

„За да стане това факт, трябваше да има честни и демократични избори. Ако изборите не бяха такива, може бе не вие щяхте да сте премиер. Служебният кабинет проведе едни честни и демократични избори”, изтъкна Герджиков.

Снимка: Ладислав Цветков

Борисов призна тази заслуга на служебния кабинет: „Хубаво го казахте, така е, ако не бяха честни, нямаше да сме ние”.

„Бог да ни пази, да върви с нас и ние след него!”, каза новият премиер в края на официалната церемония на „Дондуков” 1.

Снимка: Министерски съвет

За да върви работата по божиите закони, отец Антоний от храм Света София поръси за здраве кабинета на премиера и всички останали.

След това властта беше предадена по министерства.