Кабинетът „Борисов 2” официално е в оставка (ОБЗОР)
Не съм се обидил, винаги гласът на хората е бил най-важен за мен, заяви лидерът на ГЕРБ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 1
    1
Кабинет, оставка
Снимка: Ладислав Цветков

И вторият кабинет на Бойко Борисов от днес е в историята, след като 218 от 220 гласували народни представители приеха оставката на Министерския съвет, внесена от премиера в понеделник. Кабинетът обаче ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на служебно правителство.

Гласуването стана в отсъствието на самия Борисов, който напусна пленарната зала след обръщението си към депутатите.

Както и първият, и този кабинет на Борисов не успя да изкара пълния си мандат.

За пръв път Борисов взе властта през 2009 г. и върна мандата през 2013 г. след 1300 дни в управлението.

Вторият му кабинет, поел управлението на 7 ноември 2014 г., остана на власт 740 дни.

Бойко Борисов
Снимка: Ладислав Цветков

„Това е реален вот, има партия, по-силна от нас на тези избори (…) Нямаме претенциите да бъдем незаменими”, каза Борисов.

„Не съм се обидил, винаги гласът на хората е бил най-важен за мен”, добави той.

Бойко Борисов: Обществото ни каза, че иска други да управляват Не съм се обидил, винаги гласът на хората е бил най-важен за мен, категоричен беше премиерът в оставка

Днес оттеглянето на кабинета „Борисов 2” от властта беше подкрепено от всички партии. Само двама от всички депутати избраха да гласуват с „въздържал се” – и двамата са от редиците на ГЕРБ.

От думите на Борисов стана ясно, че оставката е била неизбежна и по още една причина – патриотите са щели така или иначе да гласуват срещу бюджета в сряда, защото искането им за 300 лв. пенсия не е могло да мине.

След оставката на кабинета днес БСП обяви, че ще се бори за властта.

„Нашата цел е да се борим с алтернатива на предсрочни парламентарни избори, да убедим хората, че сме по-добри, да получим тяхното доверие и тогава да управляваме със свой бюджет, който ще изразява нашите последователни политики”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Ние се гордеем с тази победа (на президентските избори – б.ред.), но за нас това не е повод за самодоволство и агресия, защото никак не е достойно да риташ паднал на земята човек или партия”, каза още тя.

Парламент, заседание, оставка на кабинета
Снимка: Ладислав Цветков

Партньорите на ГЕРБ в управлението пък изразиха разочарованието си от оставката и дори поискаха втори кабинет на ГЕРБ от утре, но с друг премиер.

От ДПС заявиха, че оставката е била предначертана.

Няма да има участници от ГЕРБ в служебния кабинет, категоричен пък беше Борисов.

Утре президентът Росен Плевнелиев започва консултациите за новия кабинет. Първи при него ще отидат представителите на ГЕРБ, които вече заявиха, че няма да поемат нов мандат.

Оставката на кабинета е факт. Какво следва?Процедурата е записана в конституцията и включва служебно правителство и по всяка вероятност – предсрочни избори

Вижте още във видеото:

  • 1
    1
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре