Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, по която ще бъдат разпределени 1 млрд. лв., бе приета от кабинета на редовното правителствено заседание в сряда. Програмата обхваща всички 265 общини в България.

У нас има над 70 000 панелни жилища, които трябва да бъдат ремонтирани и в които живеят над 1 милион души.

Одобрени са условията и редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата и са определени органите, отговорни за реализацията й.

За да попаднат в програмата, сградите трябва да са с минимум 36 апартамента, а коорепарциите да са построени преди април 1999 г. За да се кандидатства по програмата, съседите трябва да се обединят в сдружение на собствениците. При санирането няма да се подменят асансьорите в кооперациите, а само ще се следи дали съоръженията са енергийно ефективни. Остъклените балкони няма да се премахват, а само ще се проверява дали отговорят на общата визия на сградата.

„Програмата е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност, като по този начин се осигурят по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда”, съобщават от правителствения пресцентър.

„Програмата не поема ремонт, обзавеждане и оборудване вътре в жилищата, защото и за това имаме много питания”, подчерта министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

За финансиране могат да кандидатстват всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

Програмата предвижда от 2016 г. да бъдат включени и многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ (до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение), намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020.