Служебното правителство предлага на президента да смени и най-висшият професионален военен  – началника на отбраната. Както bTV съобщи, новото назначение е командирът на сухопътните войски генерал Андрей Боцев.

Победата на бившия командир на ВВС на президентските избори доведе до трус по върховете на армията. Началникът на отбраната генерал Константин Попов напусна по етични причини, защото субординацията между него и досегашният му подчинен щеше да се обърне след встъпването на Румен Радев в длъжност като върховен главнокомандващ.

За временно изпълняващ длъжността в началото на годината беше излъчен вицеадмирал Емил Ефтимов, който беше най-високопоставеният български военен в НАТО.

Днес правителството предложи друг титуляр.

В края на декември лидерът на ГЕРБ като премиер в оставка обявява, че президентът Румен Радев трябва да избере началник на отбраната, с когото да работи. Днес от ГЕРБ уточниха, че висшата професионална фигура в отбраната трябва да бъде номинация на редовно избрано правителство.

От ГЕРБ очакват президентът да не подписва указа за генерал Боцев. С позиция излезе и бившият военен министър Николай Ненчев, който определи като безотговорно три пъти в кратък период от време да бъде сменян най-висшият военен и го нарече лош знак за партьорите от НАТО.

Президентът Румен Радев коментира от своя страна, че няма чистка в Министерството на отбраната и че никой не е абониран за властта.