България променя законодателството си заради така наречените чуждестранни бойци, които се бият на страната на „Ислямска държава” и преминават през територията ни.

Заради контрола на преминаващите през територията ни бойци джихадисти Министерството на правосъдието подготвя промени в Наказателния кодекс, а МВР – промени в Закона за чужденците и за бежанците.

„Вече на базата на решението на закона на МС са приети определени мерки и те са свързани със засилване на граничния контрол на турската граница и на сръбската граница, пътя, който води до близкия изток, и във въздушния транспорт – също”, коментира външният министър Даниел Митов.

Конфликтът в Близкия Изток и така наречената „Ислямска държава” са прекалено близо до границите на България, за да можем да си позволим да не обръщаме сериозно внимание на въпроса, допълни той.

Министърът обясни, че това дебат на световно ниво и България е длъжна да отговори на новата променена среда за сигурност и на заплахите, които съществуват. Митов добави, че междуведомствената група вече е подготвила анализ, на база на които са създадени още две групи - към МВР и Министерството на правосъдието.

Той обясни, че тези групи до 30 април трябва да предложат съответните промени в законодателството.

Българското общество и българските граждани трябва да знаят и да сигурни, че българската държава прави всичко необходимо, за да защити сигурността им и да се справя с феномените на световния тероризъм такъв, какъвто го виждаме днес, каза още Даниел Митов.