Очаква се на заседанието си днес служебното правителство да гласува пакета от спешни мерки в подкрепа на най-уязвимите българи. Мерките все пак бяха одобрени от Тристранния съвет, въпреки че веднага след това диалогът между правителството, синдикатите и бизнеса се разпадна. Работодателите напуснаха Тристрания съвет заради промени в закона, които ги задължават да декларират имуществото, доходите и разходите си.

"С допълнението в закона се създават условия за натиск - и политически и криминален. Нашите организации не получават никакви държавни субсидии, затова държавата трябва да извършва контрол само чрез данъчното и осигурително законодателство", заяви Цветан Симеонов от БТПП.

Работодателските организации ще сезират Конституционният съд. Същата стъпка ще направят и синдикатите. Те обаче остават в Тристрания съвет и ще подадат декларации за имуществото и доходите си.

"Надявам се, че след това ще млъкнат, защото в обществото се създава впечатление, че всички хора на публични постове са айдуци, разбойници и крадци. И априори приемаме, че нормални хора в тая държава няма", смята Константин Тренчев от КТ „Подкрепа”.

Преди да се разпадне тристранният диалог, работодателите подкрепиха пакета от спешни социални мерки. Ще се намери работа на около 15 000 безработни, ще се дадат еднократни помощи от 65 лева на хората, на които им е отказана енергийна помощ тази зима.

Еднократно 50 лева ще получат децата с увреждане. Както и майките, които отглеждат децата си от първата до втората им годинка. За майките обаче има условие - добавката ще получат само тези , които имат доход до 350 лева на член от семейството.