На първото си заседание правителството издигна официално кандидатура за български еврокомисар, реши да прекрати приватизацията на държавни дружества, да продължи с концесията на летище София, назначи 22 областни управители и гласува пари за водопорвод на Хасково.

Освен това назначи нови зам.-министри, избра нов шеф на агенция „Митници”, както и на НАП.

Предложеният за еврокомисар от България е евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел.

Очаква се тя да бъде натоварена с ресор „Дигитализация”, т.е. ще е свързана с развитието на цифровата икономика и дигиталните пазари, информационните технологии и иновациите в ЕС.

Ресорът ѝ обаче ще стане ясен след разговора ѝ с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер следващата седмица.

На днешното си заседание правителството отпусна спешно 2 млн. лв. за осем нови сондажа в Хасково, за да се реши проблемът със замърсената с уран вода.

Кабинетът също така наложи и мораториум върху приватизацията на държавни дружества. 98% от държавните дружества извън тези в забранителния списък всъщност вече са продадени.

Правителството гласува и масови смени на областни управители – 22 на брой. Назначените от служебния кабинет на Огнян Герджиков, бяха уволнени.

Сред новите областни управители има познати имена: Ирена Соколова за втори път става областен управител на Перник; изгоненият в предния мандат от депутат от ДПС Гюнай Хюсмен става областен управител на Разград. Сливенска област се поема от бивш МВР-шеф.

Снимка: bTV

Назначени бяха и 8 зам.-министри – сред тях Анатолий Величков, депутат от ВМРО, който става зам.-министър на отбраната, а Стефан Балабанов – зам.-министър на вътрешните работи. На поста си в МВР се връща и Красимир Ципов.

Агенция „Митници” ще бъде оглавена от бившия главен секретар на МВР Георги Костов, като неговата кандидатура беше аргументирана с богатия му оперативен опит в борбата с престъпността.

С ново ръководство е Националната агенция по приходите (НАП) – тя ще бъде поета от Галя Димитрова.

Нови назначения имаше и за двама министри от служебното правителство – Пламен Узунов и Стефан Янев. Те стават секретари на президента – по сигурността и борбата с корупцията.

Вижте още във видеото: