Икономическата ситуация в България не е лесна, защото няма растеж. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на брифинг след срещата си с българския президент Росен Плевнелиев.

Въпреки поставянето на страната ни в списъка на 16 страни-членки с макроикономически дисбаланс Юнкер заяви, че не се притеснява за финансовата ни стабилност. Еврокомисията вчера съобщи, че заради банковата криза с КТБ ще задълбочи процедурата срещу страната ни за прекомерни макроикономически несъответствия.

„Положението не е лесно, защото на България липсва растеж”, заяви той. Председателят на Еврокомисията обаче ни похвали за ниския публичен дълг.

„Средният растеж през последната година и по-голям в сравнение с предходната година, но що се отнася до публичния дълг, България е сред страните с най-нисък такъв”, коментира Юнкер и допълни, че правителството трябва да обърне внимание на всички фактори.

Юнкер и Плевнелиев са обсъдили редица проблеми – регионални въпроси и дали инвестиционният план на ЕК може да бъде приспособен към България. Двамата са обсъдили и механизма за проверка. „Имаме намерение през следващите няколко години да сложим края на този механизъм”, заяви Юнкер.

Росен Плевнелиев е уверил Юнкер, че 2015 година ще е годината на реформите и на стабилността у нас.

„Уверих, че се справяме достойно по отношение на Шенген, по механизма за сътрудничество и проверка. Имаме ясен план за действие и сме убедени, че към края на текущата година България ще се придвижи много напред”, каза той.

Председателят на ЕК потвърди отново решимостта на комисията да прекрати до 2019 година наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка. Юнкер поздрави с "Добре дошъл!" на български език държавния глава. Плевнелиев пък му подари мартеница.