Осветената като агент на Държавна сигурност световноизвестна интелектуалка Юлия Кръстева предизвика сериозен дебат. Най-младият професор във Франция, лингвист, философ, психоаналитик, Кръстева е сред 100-те мислители на XX век. Преди дни обаче стана ясно, че тя е била и агент Сабина.

Снимка: bTV

Юлия Кръстева заминава на специализация във Франция през 1966 г. Пред bTV тя разказва как е заела мястото си сред френския литературен елит.

"Когато пристигнах във Франция, литературните авангарди се интересуваха от хората, които идваха от Изток. Екзотика, която се свързваше с техните търсения и така те ме приеха много радушно”, коментира Кръстева през 2014 г.

Не особено радушно обаче Юлия Кръстева приема публикуваното и агентурното ѝ минало от Комисията по досиетата у нас. Става въпрос за подробна папка с псевдоним Сабина, към Първо главно управление на ДС. Кръстева е информирала предимно за левите течения във френските културни среди. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Категорично има доказателства за вербовка”, посочва журналистът Тони Николов. Тя е заявила, че е съгласна и помолила задачите да бъдат в рамките на нейните възможности.

Снимка: bTV

Дебатът около агентурното й минало се разгорещи, след като във Франция Кръстева категорично отрече това. От нейният сайт става ясно, че адвокатът й „ще предприеме наказателна процедура срещу всеки, който накърнява името.”

„Имало е хора, за които Комисията се е произнасяла с много по-малко данни. И съдът ще го потвърди”, посочи Румен Борисов, бивш член на Комисията по досиетата.

Заради промаоистката си позиция Юлия Кръстева е изключена от сътрудническия апарат в началото на 1973 г.  И досега Кръстева пази мълчание пред българските медии за досието си.

bTV продължава да търси коментара на самата Кръстева, както и нейния адвокат.