Язовир „Рогозен-1” преля, а част от коритото на преливника е започнало да се разрушава вчера. През нощта мощни хидропомпи източваха водата от язовира, за да спадне нивото му, така че да се намали натиска върху стената на преливника.

Обявено е частично бедствено положение в общините Хайредин и Мизия, евакуирани са 30-ина домакинства от селата Бързина и Ботево.

Следи се постоянно и нивото на язовир „Бързина”, който се намира под язовир „Рогозен”.

На място бяха изпратени екипи на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, мобилизирана беше и тежка техника, с която да се насипва инертен материал, така че да се пресече евентуалния водния поток при разрушаването на преливника.

Снимка: btvnovinite.bg

На място през нощта беше и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Предприетите действия за намаляване последствията от разрушаването на преливника на язовир „Рогозен-1” са правилни и навременни, няма непосредствена опасност от наводнения за населението”, констатира тя.

Основният изпускател на язовира е бил повреден и е имало предписание за ремонта му, което не е изпълнено.

Сега Бъчварова поиска от кмета на община Хайредин Тодор Алексиев да представи проект за авариен ремонт на язовир „Рогозен” пред Междуведомствената комисия за защита на населението към Министерския съвет.

Няма опасност за населението в общините Хайредин и Мизия, а нивото на водата в язовира край село Рогозен е спаднало с около 60 см. - това е информацията от МВР към 9 ч. тази сутрин.

Макар според властите за момента ситуацията да не е опасна за населението, местните хора са на друго мнение.

Според тях положението е много сериозно, а част от хората в близост до язовира са се приготвили за евакуация.

Вижте още във видеото: