В малките населени места е страшно, там е един уестърн – ежедневно получаваме сигнали за простреляни животни и ежедневно при нас в клиниката постъпват такива, каза Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира темата за насилието над животни, включително от младежи.

Агресията срещу животни и хора е свързана. За нас притеснителното е, че ежедневно получаваме сигнали за насилие над животни. Има много случаи, в които полицията отказва да се намеси, в които насилниците се защитават от обществото, каза Гечев. Той даде пример с няколко случая от миналата и по-миналата година на организиране на боеве от малолетни и непълнолетни лица. „И в двата случая представители на местната власт излязоха и казаха: „Нищо толкова не се е случило“. Това означава, че на местно ниво тази агресия се толерира. И докато в големия град, в курорта, там, където се събират повече хора, това е минава, в малките населени места е страшно, там е един уестърн“, каза той. По думите му „новата мода“ е по домашни животни да се стреля с арбалет.

Снимка: Ладислав Цветков

„Хората са свикнали да мислят по този начин, това е станало модел на поведение вече, това не са изолирани случаи“, каза Гечев.

„Агресията е цикъл – коментира психологът Маргарита Бакрачева. – Колкото повече сме свидетели на агресия, толкова повече са т. нар. неми свидетели – когато повече хора присъстват на даден инцидент, е по-малка вероятността някой да се намеси, защото всеки подсъзнателно очаква друг да го направи“.

Превантивната мярка в този случай е повече информиране, да се учим да разпознаваме нещата и да реагираме, особено когато става въпрос за деца и млади хора, каза тя. Колкото повече се работи и се показват такива случаи, особено ако има програми, насочени към обучение, тогава не само разпознаваме, но и знаем, че трябва да реагираме в случай на агресия. Пасивността, липсата на намеса поощряват агресията, ставаме все по-толерантни, особено децата започват да копират тези модели, посочи психологът.

Според нея трябва да има по-широко популяризиране на наказанията – „много често сме свидетели на статистика за престъпления, но не става въпрос за наказания. Това е един пасивен модел, който кара хората да се чувстват безнаказани, създава усещане за несигурност и че трябва човек сам да се защити, т.е. този цикъл на агресия се завърта още повече от само себе си“.

Снимка: Ладислав Цветков

Бакрачева също посочи, че агресията към животни и хора е свързана, особено при децата. „В голям процент от случаите връзката е директна, но дори да се абстрахираме от нея, агресията над безпомощно същество очевидно показва или някакъв зов за помощ, или пренасяне на модел на поведение и групата на психопатни чети“.

Това, че насилието над животни е криминализирано и че има присъди, е вариантът да се повиши емоционалната интелигентност, смята тя.

Най-лесно е да обвиним агресора, че е пропаднало дете, но това са деца, в крайна сметка, те са продукт на една образователна система, на нашето общество, коментира Гечев. И добави: „Полицията също е продукт на нашето общество, т.е. когато казваме, че не си върши работата, това е защото го толерираме. На хората не им се занимава, не искат да си навличат проблеми с комшиите. Както виждате, нерядко имат основания, но това не бива да ги обезкуражава“, каза той. И призова за всеки случай да се подават жалби, „защото жалбичиките се трупат, може да не е вашата, която ще обърне нещата, но някоя друга ще свърши работа“.

Вижте целия разговор във видеото: