Петко Сертов е единственият, който си е позволявал да работи по действащи министри и зам.-министри по времето на Тройната коалиция, по негово време в ДАНС е имало разработки на действащи днес депутати и евродепутати, а информацията по тях все още е секретна. Това заяви в предаването „Тази сутрин” бившият шеф на антикорупционната комисия в 42-то Народно събрание Яне Янев.

Той изрази съмнение, че за кратко време се натрупват много случайни събития, като обвърза съвпадението с края на проекта „Южен поток”. „Много случайности се натрупват за кратко време, без да може да се даде отговор от компетентните органи или разследващите журналисти. Има опит от чужда резидентура да се създаде напрежение. Няма нищо случайно – изчезва първият шеф на българското ФБР, който никак не е случаен човек”, посочи Янев и отбеляза, че поредицата от инциденти идва след посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел и възстановяването на плащанията по еврофондовете.

„Сертов е добър професионалист, човек, който имаше компетентност да прави анализи, които малко хора в България могат да правят. Като човек, който е контролирал докладите на Сертов, съм виждал неща, които продължават да бъдат класифицирана информация”, изтъкна още Яне Янев.

„Има много обстоятелства около „случайния инцидент” с Лозан Панов (след катастрофа на пешеходна пътека той се отказа от кандидатурата си за председател на ВКС). Случайно ли е, че той е блъснат и закаран в „Пирогов” от лице от руски произход – Лозан Панов е настанен в стаята, в която е пребития съдебен помощник във ВАС Тодор Тодоров. Когато Панов започва да мисли, първо казва, че не помни. Той е кандидат с огромен шанс да бъде избран, той е съдия номер 1, той имаше подкрепата на главния прокурор и на мнозинството във ВСС. Човекът е разбираемо уплашен”, смята Яне Янев.

„Определени сили искат в страната да се създаде паника, суматоха. Това е лош знак за България спрямо нейната репутация. Около „Южен поток” нищо не е случайно”, каза я заключение Яне Янев.