Районен съд - Ямбол оправда обвиняемите по делото за взривовете в складовете за утилизация на боеприпаси край пътен възел "Петолъчката", предаде Фокус.

Припомняме, при експлозията от 5 юни 2012 г. загинаха трима работници, а над 10 бяха ранени.

Съдебният състав не прие тезата на прокуратурата, че управителят на фирмата за утилизация Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества и са допуснали боеприпасите да бъдат разглобявани, а не да се унищожават чрез взривяване, както е по договор.

Близките на загиналите работници останаха разочаровани от решението на съда и коментираха, че са очаквали подобно решение. „Живеем в България. Имам чувството, че държавата изобщо не мисли за своите граждани. Толкова хора загинаха от тази дейност и никой не взе никакви мерки. 15 души загинаха в Горни Лом. Нямам думи”, коментира Ирен Костова, съпруга на загиналия Станимир Костов.

Тя запита как е възможно в една цивилизована държава няколко месеца след подобен инцидент, фирмата отново да получи разрешение за същата дейност.

„Истината и фактите са, че ние не сме виновни! Присъдата отговаря на истината”, коментира управителят Десислав Делев. Той подчерта, че грешката е била на Министерството на отбраната, което дало на фирмата грешния боеприпас.

По думите му във фаталната база край „Петолъчката” вече ще се извършват само производствени дейности.

Присъдата най-вероятно ще бъде обжалвана.