Голяма част от аргументите в декларацията на ДАНС, с която се настоява ГДБОП да не бъде връщана в МВР, са несериозни. Това каза пред bTV депутатът от Реформаторския блок и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов.

“Изваждането на ГДБОП от МВР беше изваждане на службата от естествената й среда. ДАНС има съвсем различни, аналитични функции”, добави той. Атанасов определи декларацията като "отчайващи действия, които имат за цел да запазят статуквото в интерес на определен кръг лица". Шефът на вътрешната комисия в парламента се усъмни, че действията на ДАНС са свързани с "проспиването на източването на КТБ".

По думите му от запазване на статуквото в ДАНС имат интерес бившият лидер на БСП Сергей Станишев, който е използвал службата за справяне с вътрешнопартийни разправии, и ДПС. Статуквото поддържа обръчите от фирми на сараите, добави ген. Атанасов.

Няма причини да се смята, че Петко Сертов е станал жертва на престъпление. В това е убеден бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Все пак той допусна, че една от причините за изчезването му може да е свързана с фирмата, в която е работил.