В столичната болница „Лозенец“ извършиха първата в България едновременна трансплантация на черен дроб и бъбрек, съобщиха от лечебното заведение.

Операцията е била извършена от екипа от 20 лекари, ръководен от проф. Любомир Спасов. Тя е продължила 12 часа и е приключила рано тази сутрин.

Снимка: bTV

Реципиентът на двата органа е 21-годишният Николай Стоилов. Той е бил с терминална чернодробна недостатъчност поради вродено заболяване (конгенитална чернодробна фиброза) и терминална бъбречна недостатъчност (поради хроничен тубулоинтерстициален нефрит).

Бил е включен в листата на чакащите през март 2015 г.

Преди извършването на трансплантациите състоянието му е било определено като критично.

Сега мъжът е стабилен и е настанен в интензивното отделение на болницата.

Снимка: bTV

„Мен си ме спаси Господ, да ви кажа. Бях в кома и моите близки отидоха в църква да се помолят. Няма и пет минути, откакто са влезли да се молят, и съм се събудил“, разказа Николай пред bTV.

Той е чакал за трансплантация четири години. „Четири години и ми се сбъдна най-голямото желание“, каза той.

Според проф. Спасов следващите няколко дни ще са критични за Николай. Очаква се два органа да заработят, каза професорът.

Донор на органите е 43-годишна жена от Плевен.

Колективът на болницата „Лозенец“ изказва благодарност на близките на донора и на колегите си от болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен, които са го кондиционирали.