Бойко Борисов за ЧЕЗ: Не участваме в сделката, този път оставки няма да има
Ние нямаме влияние и отношение към тази сделка, която е между частноправни субекти, коментира премиерът и обяви законови проектопромени, с които държавата да има контрол
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 7
    8
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Нито ГЕРБ, нито премиерът по някакъв начин участват или имат отношение към сделката за ЧЕЗ, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредна пресконференция. Той беше категоричен, че „този път оставки няма да има”.

„В един момент се получава, че аз или правителството участваме в задкулисна, тъмна сделка. Не само че не участваме – ние нямаме влияние и отношение към тази сделка”, допълни Борисов.

Той припомни ситуацията, когато заради високи сметки за ток беше свалено неговото правителство и на власт дойде Пламен Орешарски.

Чешкият премиер – „в шок” от събитията след продажбата на ЧЕЗ-БългарияАндрей Бабиш нарече енергийната компания "държава в държавата"

„Тези хора с това, че забавиха фактурите навремето и се натрупаха огромни сметки на хората... Следващите години стана ясно, че не е било така. Ние подадохме оставка. Сега в общественото пространство се насажда усещането, и то много планирано и точно, че някаква Гинка от Пазарджик, стоейки някой от нас най-вероятно зад нея, прави една такава сделка”, каза Борисов.

По-рано през деня премиерът поиска от чешкия министър-председател в оставка Андрей Бабиш всички документи за сделката за ЧЕЗ, която е сключена в Прага и според чешкото право.

„Лидове Новини”: Държавната банка за развитие участва в сделката за ЧЕЗДруги две от най-големите финансови институции у нас издали банкови гаранции

„Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми е изпратил, виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български… И то от тези, които и преди, по някаква причина, са имали проблеми”, коментира Борисов.

Той отказа да каже имената на банките, посочени в документите от Бабиш, но уточни, че тези банки са изпращали „писма за комфорт” и уверения за сделката. Той призова банковият надзор на БНБ да се намеси и да провери участието им.

Правителството също ще започне да проверява сделката, като ще бъдат проверени и въпросните банки.

Борисов призова президента Румен Радев също да се чуе със своя чешки колега Милош Земан и да обсъдят сделката за ЧЕЗ.

„Този път оставки няма да има и им обещавам на тези хора да ги разнищя този път докрай”, закани се Борисов.

„Не само, че нямаме никакво участие. Това е толкова ювелирна, толкова хубава операция, (която) пак ни спретнаха. Знаят, че сме в чужбина. Знаят, че съзнанието ни е изключително ангажирано там и се опитаха да направят тази работа”, коментира още Борисов.

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Той заяви, че правителството ще подготви проектозакон, с който да се изкупят част от акциите в енергодружествата, за да може да се влияе на подобни сделки, които засягат държавата.

„Ще вложим цялата мощ на държавата. Да приемем, че опозицията е алармирала за случая. Ние ще се върнем и ще направим това, което е необходимо. Няма да им дам да ни петнят репутацията с подобни игрички. Един път ме свалиха от власт, сега пак се опитват”, коментира още Борисов.

„Целият скандал, който сега ни спретват, е от същите тези хора, когато в публиката се е натрупало усещането, че аз или правителството стоим зад тази сделка, които ще загасят тока. И изведнъж 3 млн. души казват: „Гледай го сега тоя какво направи”. Това е сценарият на тези гадове. И затова този път ще ги гоня докрай”, каза още премиерът.

Борисов призна, че в момента държавата няма механизъм, с който да спре сделката.

Вижте целия брифинг във видеото:

  • 7
    8
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре