„Започнала е работата по изтегляне на цистерните, но положението е усложнено, защото има изтичане на газ от две цистерни”, заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова на извънреден брифинг след заседанието на кризисния щаб в Хитрино.

По думите й е много важно в момента властите да се справят без рискове със ситуацията.

Възможно е да се наложи да работим по-дълго и искам да се обърна към гражданите да не правят опит да не стигнат до опасните зони”, предупреди Бъчварова.

„Ситуацията наистина се обостри в сравнение със снощи. Тогава имахме теч от една от цистерните, имаше и контролиран факел, който колегите от пожарната поддържаха, за да няма обгазяване. Времето в момента е студено и ясно и този факел загасна, с вдигане на температурите предстои населеното място да бъде обгазено”, поясни главният комисар на МВР Георги Костов.

Една цистерна е 40 тона, имаме 12 цистерни, девет от които са с полипропилен, а другите с пропан бутан. Там действително е бедствие, достатъчно колосално”, поясни Костов.

Той увери, че на място са изпратени най-добрите специалисти, с които разполага МВР, както и външни газови специалисти.

„Разбрах, че хората имат животни в домовете си. Сутринта регистрирахме един опит за пробив на блокадата. Искам да се обърна към гражданите – опасно е да се влиза в момента в селото, независимо по какви подбуди. Ще намерим начин да осигурим прозорец, за да се нахранят животните или наши служители ще минат да им раздадат фуража, но хората да не се опитват да пробият блокадата”, каза още Костов.