Изтеглят замразен яйчен меланж с фипронил, доставен у нас от Германия
Количеството е 1440 кг
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Яйца, фипронил
Снимка: Reuters

Партида замразен яйчен меланж, замърсена с фипронил, е доставена в България от Германия. Количеството е 1440 кг, a съобщението у нас е получено от Европейската комисия по системата за бързо предупреждение съобщиха от земеделското министерство.

Незабавно БАБХ извърши проверка в склад за търговия на едро, получател на пратката. Към момента на проверката е установено, че в склада са налични 1142 кг от партидата, които с Акт за забрана са спрени от реализация и за тях е издаден Протокол за отговорно пазене.

„Чети етикета”: Ще се върнат ли продуктите с опасния яйчен прах с фипронил на пазараНа два пъти бяха засичани тонове замърсен сладолед и майонеза, в чието производство е вложен яйчен прах, внос от Германия

При извършената проследимост са установени получателите на останалото количество от 298 кг яйчен меланж от засегнатата партида и се извършва изтегляне от пазара.  

В изпълнение на заповед на изпълнителния директор на БАБХ, относно превенция на разпространението на пазара на яйца и яйчни продукти и продукти, произведени от тях замърсени с фипронил, се извършват проверки и са изпратени проби за лабораторен анализ.

БАБХ откри втора партида от половин тон яйчен прах с фипронил у насС около 93 кг от яйчения прах са произведени 12 500 кг сладолед, който е изтеглен от пазара

Първите 18 резултата от лабораторни анализи на яйца и яйчни продукти -  майонеза и сладолед, са отрицателни за фипронил.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре