Държавна агенция за метрологичен и технически надзор изтегля 23 стоки от търговски център "Илиянци" заради несъответствия и нарушения, съобщават от агенцията.

От констатирани 94 несъответстващи продукта най-много са детските играчки - 56 и електроуредите 16. Проблем има и с още 14 лични предпазни средства, четири пиротехнически изделия, две радио-и телекомуникационни устройства, един ръчен електроинструмент и тенджера под налягане.

Инспектори от Главна дирекция "Надзор на пазара" към агенцията са проверили 277 вида продукти. Съставени са над 30 акта за административни нарушения и са издадени 23 заповеди за спиране от продажба.

Проверките са част от съвместна акция с МВР, ДАНС и НАП. Целта е да се спрат престъпления против митническия режим, данъчната и осигурителната система.

Акцент на проверката е безопасността на потребителите при употреба на продуктите, предлагани за продажба на този пазар. При проверката се следи основно за наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба и предупредителни текстове на български език.