В разгара на лятото, пристигат изравнителните сметки за парно. За мнозина това може да се окаже истински „леден душ”.

Със 7% повече са сградите, които имат да доплащат за консумираната през зимата енергия. Общо 57% от сградите с парно в София са ползвали повече енергия от платеното според прогнозните данни и сега ще доплащат. Надплатилите са 39%. Това показват данните на най-големия топлинен счетоводител у нас.

Снимка: bTV

Изчисленията на друга фирма за дялово разпределение пък показват, че около 12% от абонатите им, които имат да доплащат, дължат между 100 и 150 лева след реалния отчет на консумацията им.

„Имаме по-дълъг сезон и по-ниски температури, което е довело до по-голямо потребление”, коментира представител на една от фирмите.

Снимка: bTV

Абонатите, които не са били отчетени при 4-членно семейство рискуват да им бъдат начислени над 1000 лева за топла вода и отопление максимална мощност. Сегашните сметки не са окончателни – ако съседите на даден абонат бъдат отчетени, то сумата за плащане или връщане се променя.

Снимка: bTV

Изравнителните сметки ще бъдат по касите на „Толофикация” поетапно от август. Можем да ги оспорим до 30 дни от получаване на фактурата. Извънреден отчет се прави до 30 септември. След 1 октомври вече не са възможни никакви корекции.