Соларният чадър от снимката на страницата на София Тех Парк не е готов продукт, а начален работен вариант. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV изобретателят на чадъра Румен Арсенов.

Той подчерта, че в проекта е вложил само лични средства, като до момента сумата е около 5000 лв. „В Тех Парка имам помещение, за което плащам наем - 120 лв. на месец за 22 квадрата”, уточни 32-годишният мъж, завършил „Предприемачество и мениджмънт”.

„Това, което хората са видели на снимката, е един начален етап от нашия тест – на чадъра, конструкцията и слънчевите панелите. Даже на снимката се вижда само един панел, а всъщност те са четири”, каза Арсенов.

„Телефони има хиляди, непрекъснато се произвеждат, но всеки нещо добавя, прави някаква иновация, така е и с чадъра”, посочи той.

По думите му освен че може да охлажда напитки и да захранва устройства, чадърът може дори да спаси човешки живот и да бъде като системата 112 на плажа.

„Към него ще бъде добавена оповестяваща система – когато има инцидент на плажа, например ако някой получи сърдечен удар или се дави, да може да реагира човек, който е в близост, с едно натискане на бутон да сигнализира на намиращия се наблизо спасител или медицинско лице”, обясни Арсенов.

„В някои случаи някой крещи отнякъде, но не се разбира откъде поради това, че духа вятър и вълните са шумни. При нас това ще се елиминира и ще стане по-разбираемо, защото ще има звукова и светлинна сигнализация на чадъра”, аргументира се той.

По думите му цената на чадъра варира от 1000 до 2000 лв., като Арсенов подчерта, че само масичката, която съхранява охладителя, струва над 500 лв.  

Той отговори и на критиките, че чадърът е с недобър търговски вид.

„В този вариант това е стандартен чадър с леко подсилване на места, за да издържи панелите. Това не е наш дизайн, той тепърва ще бъде показван. Това е работен вариант, за да тестваме панелите”, каза той, като уточни, че са използвани от най-евтините.

Арсенов посочи също, че продуктът все още не е обявен никъде, няма „Фейсбук” страница, нито сайт.

„Търсим инвеститори, за дистрибутори е твърде рано да се говори”, каза още Арсенов.

Арсенов подчерта, че не е обиден или наранен от подигравателните коментари в социалната мрежа. Арсенов изтъкна също, че не претендира, че е изобретател. Определи се по-скоро като новатор, който виждайки някои продукти, смята, че могат да бъдат комбинирани по такъв начин, че да се ползват за други цели.  

Той работи и върху проект за подвижна обсерватория, която да обикаля по градовете.