Благотворителна изложба в помощ на Софийската астрономическа обсерватория. В централното фоайе на Ректората сa разположени 25 снимки на астрономическа тематика, чиито автори са ученици от Софийската математическа гимназия. Тяхната изложба е с благотворителна цел, а събраните средства те искат да дарят на софийската обсерватория. 

Тя се нуждае от ремонт от години насам. Дограмите са стари, има пукнатини и храсти.  Спешният ремонт обаче не е завършен заради липса на средства.

Окаяното състояние на обсерваторията провокира няколко ученици да организират благотворителна изложба. Със събраните средства ще се направи наложителният ремонт.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изключително болна сграда, много тягостно чувство създава. В началото си казахме - и 10 лева да съберем, сме доволни. Важното е да кажем на хората, че имаме проблем и нужда от помощ. Дори някой да дойде с физическа помощ да помогне, пак е нещо”, споделя Рая Димитрова, ученик в СМГ "Паисий Хилендарски". Съученикът й Светослав Радоев е категоричен, е сградата не е годна за ученици и студенти и за творене на научна работа.

В обсерваторията се намира и най-старият телескоп на Балканите. На цели 120 години. Куполът обаче е пред разпадане.

Ивайло Станев, физик в катедра „Астрономия" към СУ, заявява, че ремонт вероятно не е правен от десетилетия.

Автор на голяма част от снимките в благотворителната изложба е Теодор. По думите му не ни приляга да имаме една обсерватория в София и тя да бъде в такова състояние. 

И той, и съучениците му се надяват съвсем скоро обсерваторията отново да бъде приветливо място за наука.