Класирането за детските градини и ясли в София излезе. Няма некласирани 5-годишни деца в детските заведения в София. Това съобщиха от Столичната община за bTV, след обявеното днес класиране.

От тази есен посещаването на детска градина или подготвителна група в училищата е задължително за всички 5-годишни. Родителите, които не се съобразят с новите разпоредби, ще бъдат глобявани.

От сайта на информационната система става ясно, че в момента има 140 свободни места за децата на тази възраст, но предстои да се разкрият още.

Всички родители трябва да бъдат уведомени за резултата от класирането с имейл до края на деня. Записването на приетите е от понеделник до 14 септември.

Над 9 500 са децата в София, които ще бъдат записани тази есен в предучилищните групи. За тях са осигурени и 33 нови групи в 28 училища.

В момента текат ремонти и се изграждат нови крила или се преустройват помещения. От Столична община уверяват, че строителните дейности ще приключат преди 15-ти септември.

Над 40 000 са пък децата, които тръгват на детска градина за първи път. Новоразкритите места са едва 700. За петгодишните са осигурени и 33 нови групи в 28 училища.